telefon 533 304 984
dietaqi@gmail.com

O autorach Diety Qi

Dieta Qi (czyt. czi) opiera się na wiedzy dwóch amerykańskich autorytetów:

  1. Paula Pitchforda, dietetyka i terapeuty. Jest on rzecznikiem holistycznego (całościowego) podejścia do zdrowia opartego na tradycyjnej medycynie chińskiej i najnowszych badaniach naukowych. Jego zdaniem, u podstaw zdrowia leży aktywność fizyczna i pełnowartościowe jedzenie tj.: nieprzetworzone zboża, rośliny strączkowe, warzywa i owoce. Zawiera ono liczne mikroelementy, które warunkują prawidłowy przebieg procesów przyswajania pożywienia i jego zamiany w energię życiową Qi. Paul Pitchford jest autorem książki "Odżywianie dla zdrowia. Tradycje wschodnie i nowoczesna wiedza o żywieniu."

  2. T. Colina Campbella, profesora biochemii odżywiania. Przeprowadził on największe w historii badania nad wpływem odżywiania na zdrowie. Wynika z nich, że dieta oparta na nisko przetworzonych produktach roślinnych zapewnia następujące korzyści:

    - pomaga osiągnąć idealną wagę,
    - zapobiega przeziębieniom i grypom,
    - zapobiega przewlekłym bólom i problemom żołądkowym
    - zapobiega 95% różnych rodzajów nowotworów,
    - zapobiega cukrzycy typu II i ją cofa,
    - zapobiega prawie wszystkim przypadkom zawałów i udarów,
    - pozwala cofnąć wiele przypadków chorób serca.

    Prof. Campbell jest autorem książek: "Nowoczesne Zasady Odżywiania" i "Ukryta Prawda".

  3. Izabela Fornalska - szef kuchni 

     Bogusław Andrzejczak - komponowanie menu

   

stat4u