telefon 533 304 984
dietaqi@gmail.com

Technologia Diety Qi

Ze względów zdrowotnych:
 
1.Nie stosujemy:
-Surowców wysoko przetworzonych np. białej mąki, białego cukru, białej soli...
-Gotowych wędlin (przyrządzamy samodzielnie mięsa).
-Mleka UHT, żółtych serów, jogurtów smakowych, margaryny.
-Gotowych sosów, zagęszczaczy smaków, koncentratów, konserwantów.
2.Preferujemy surowce nisko przetrworzone np. mąkę razową i orkiszową, mleko ryżowe i kokosowe, cukier trzcinowy i brzozowy.
3.Gotujemy na parze, a nie w wodzie.
4.Pieczemy w piecu konwekcyjnym. Nie smażymy na tłuszczu.

 

Składniki Diety Qi:

"Po pierwsze jakość kalorii. Po drugie ich ilość".

  1. Pełnoziarniste, które składają się z całych lub zmielonych ziaren. Zawierają: kwasy tłuszczowe, skrobie i aminokwasy, błonnik i witaminy z grupy B, mikroelementy... Preferujemy: ryż, kasze jaglane, gryczane, quinoa, pęczak...
  2. Strączkowe, które dostarczają: białka, błonnika, żelaza, wapnia, cynku, selenu... Preferujemy: fasole, ciecierzyca, bób, soczewica, groch, tofu...
  3. Wysoko tłuszczowe, które zasilają nasze organizmy w kwas tłuszczowy omega-3, jedno-nienasycone kwasy tłuszczowe, błonnik, białko, tłuszcz, żelazo, wapń... Preferujemy: oliwki, orzechy, słonecznik, dynię, szałwię hiszpańską...
  4. Odzwierzęce, które dostarczają białko, aminokwasy, aktywną witaminę D, A, B12... Preferujemy wołowinę, ryby, indyka
  5. Warzywa bogate w makro i mikroskładniki (wapń, potas, mangan, magnes, błonnik, przeciwutleniacze, witaminy, fito związki...). Preferujemy: jarmuż, szpinak, buraki, brukselkę, brokuły, kapustę pekińską, marchew, pomidory, paprykę, kabaczek...
  6. Owoce w wersji świeżej i suszonej zawierające witaminy: A, B, C, i mikroelementy: fosfor, żelazo, cynk, miedź, potas, magnez... Preferujemy: czarną porzeczkę, ananas, morele, melon, banany, jabłka, gruszki, śliwki...
stat4u